Hyviä kommentteja 2 -kirjoituksessa jaan keräämiäni raamatuntulkintaan liittyviä kommentteja.
Edelleen kuulee kommentteja, että luen Raamattua ”niin kuin se on kirjoitettu”, en tulkitse sitä. Kommentteja siihen liittyen:
Kirkkohistorian emeritusprofessori Kaarlo Arffman totesi luennossaan Suomen Teologisessa Instituutissa: ”Maailmassa on 27.000 erilaista pelkästään protestanttista kristinuskon tulkintaa”.
”Raamattu säilyy puhtaana ja vailla inhimillisiä tulkintoja vain silloin, jos se jätetään hyllyyn.
Ihminen ei voi nousta Jumalan luo, joten Jumala laskeutuu tulkintojemme tasolle.”
”Raamatun sana kohdataan vain ajan, paikan ja kulttuurin välityksellä.”
Niko Huttunen, Sana-lehti 18/2019
”Jotkut väittävät, että he eivät tulkitse sitä (Raamattua), vaan ottavat sen vain sellaisena kuin se on. Mutta ei sellaista puhdasta, tulkinnasta vapaata lähestymistapaa ole olemassakaan. Itse asiassa joskus juuri ne, jotka puhuvat tällaisesta ennakko-oletuksia vailla olevasta tulkinnasta, saattavat olla kaikkein mielikuvituksellisimpia tulkitsijoita.”
Eero Junkkaala kirjassaan Tasapainossa usko ja elämä, s. 52-53
Käytännön esimerkkejä tulkinnasta voidaan nähdä ihan peruskysymyksissä: miten ihminen tulee uskoon, mitä merkitsevät kaste ja ehtoollinen. Esimerkiksi luterilainen ja helluntailainen tulkinta näistä poikkeavat paljon toisistaan, vaikka molemmilla kirkkokunnilla on sama Raamattu.
Raamatun maailmankuvan liittyviä kommentteja:
”Raamattu on syntynyt ja kirjoitettu muinaisessa maailmassa, eikä sitä ole koskaan tarkoitettu vastaukseksi nykyaikaisen länsimaisen ihmisen loogista päättelyä vaativiin kysymyksiin. Itämainen ihminen ajatteli toisin, ja Raamatussa on lukuisia esimerkkejä siitä, että matematiikka tai maantiede eivät täsmää siten kuin me omasta maailmankuvastamme käsin haluaisimme. Kertomuksiin jää ristiriitoja, eikä niitä ole haluttu puhdistaa sieltä pois.”
Eero Junkkaala, Onko mitään järkeä uskoa Jumalaan, sivu 65
Raamatun luomiskertomuksista: "Ne kertovat asiat siten, kuin ne silloin ymmärrettiin. Silloinen maailmankuva oli kuvatun kaltainen. Raamattu ei edellytä meidän sitoutuvan samaan maailmankuvaan, mutta kylläkin samaan Jumalaan."
Eero Junkkaalan kirjasta Onko mitään järkeä uskoa Jumalaan, sivu 68
Galileo Galilei: ”Raamattu opettaa meitä kulkemaan taivastietä, mutta ei kerro, miten taivaankappaleet kulkevat.”
Kevin O’Donnell, Aatehistoria, sivu 103
Raamattua luetaan väistämättä aina kunkin ajan tietämyksen valossa.
”Kaikkeen Raamatun lukemiseen sisältyy aina tulkintaa ja sovellusta kunkin ajan kysymysten ja ymmärryksen mukaan.”
Raamattu ja kirkko, Piispainkirje 2021
Tämä näkyy myös ajankohtaisessa Päivi Räsäsen tapauksessa. Näin Räsäsen näkemystä tulkitsee Niko Huttunen:
”Esimerkiksi käy Paavalin Roomalaiskirjeen ensimmäinen luku, jossa ohimennen mainitaan lesbo- ja homosuhteet. Paavalin mukaan epäjumalankuvien palvonta synnyttää homo- ja lesbosuhteet ja jopa homoseksuaaliset halut. Ilmeisesti tämä Paavalin väite on vastoin nykyajan vahvoja ennakkokäsityksiä, joten sitä ei edes huomata. Jos Paavalin väite homoseksuaalisuuden alkuperästä pitäisi paikkansa, kristittyjä homoseksuaaleja ei voisi edes olla olemassa.
Myöskään Päivi Räsänen ei omaksu Paavalin väitettä. Sen sijaan hän selittää homoseksuaalisuutta psykoseksuaalisen kehityksen häiriönä. Moderni selitys on saanut korvata Raamatusta löytyvän selityksen.
Näin raamatuntulkinta toimii. Raamatusta ei sellaisenaan omaksuta kaikkea, ja Raamatusta peräsin olevaa ainesta täydennetään moderneilla käsityksillä.”
Niko Huttunen, Helsingin Sanomat 11.12.2021
Usein kuulee sanottavan, että Raamattua voi ymmärtää vain Pyhän Hengen avulla. Olen paljon miettinyt, mitä se mahtaa käytännössä tarkoittaa, kun Pyhä Henki näyttää johtaneen niin moniin, jopa vastakkaisiin tulkintoihin. Minun mielestäni kaikki näkemykset pitää argumentoida selväkielisesti, kukaan ei voi vaatia omille sisäisille kokemuksilleen yleistä sitovuutta.
Helluntailainen teologian tohtori Matti Kankaanniemi kirjoittaa asiasta Sana-lehden artikkelissaan Tekstiyhteys on tulkinnan äiti:
"Avaako vain Pyhä Henki Raamatun merkityksen? Väite, jonka mukaan Raamattua ei voi ymmärtää ilman, että Pyhä Henki avaa sitä, kuulostaa mitä hurskaimmalta. Raamatun tulisi kuitenkin olla se määräävä ohje, jonka pohjalta arvioidaan sisäisiä ääniä ja mielenliikkeitä, eikä toisin päin. Jumalan sanan tarkoituksen sitominen siihen, mitä kulloinkin koetaan Hengen sisäiseksi vaikutukseksi, johtaa kaaokseen.”
Muutama kommentti siitä, miten Raamatusta luetaan sellaista, mitä siellä ei ole.
Jatkuvasti kuulee käytettävän väärin Paavalin toteamusta, ”kirjain näet kuolettaa, mutta Henki tekee eläväksi” (2. Kor. 3:6) ikään kuin järjen käyttö, lukeminen ja opiskelu olisi sitä kuolettavaa. Sana ”kirjain” tarkoittaa tässä kuitenkin Mooseksen lakia.
”Yllättävä maininta ’kirjaimesta’ viittaa Mooseksen kirjoitettuun lakiin.”
Aimo T. Nikolainen, Avaa Uusi testamenttisi, Roomalaiskirje, s. 31
Toinen usein väärin käytetty klassinen kohta:
”Room. 8:28 on yksi eniten väärinkäytettyjä raamatunkohtia. Ei kaikki ”koidu niiden parhaaksi, jotka rakastavat Jumalaa ja jotka hän on suunnitelmansa mukaisesti kutsunut omikseen”, vaan kaikki se, mitä tässä 8. luvussa sanotaan. Ei saa irrottaa jaetta asiayhteydestään.”
Timo Eskola Youtubessa (Roomalaiskirje 8) 11.3.2020
Ja vielä päivänpolitiikkaan liittyen. Tähän törmää erityisesti Lähi-Idän kohdalla.
”Raamattua ei varsinaisesti tule lukea niin, että sieltä etsitään konkreettisia ennustuksia tämän päivän poliittisiin tai sotilaallisiin tapahtumiin.”
Eero Junkkaala kirjassaan Katastrofi, sivu 140
Tuttu sanonta kuuluu, että ”Raamattu on niin kuin se luetaan”. Raamattua ei kuitenkaan voi tulkita miten tahansa, tulkinnoille on tietyt kriteerit. Lopuksi ohjeita oikeanlaiseen tulkintaan.
”… on tärkeä ymmärtää joitain tulkinnan peruslinjoja. Tällaisia ovat esimerkiksi seuraavat: Kristus on Raamatun keskus, Raamatun yksityiskohtia on tulkittava sen kokonaissanoman valossa, Vanha testamentti ymmärretään oikein Uudesta testamentista käsin, ja taustamaailman ymmärtäminen auttaa välttämään joitain tulkintavirheitä.”
Eero Junkkaala kirjassaan Tasapainossa usko ja elämä, s. 52-53
”Raamatuntulkinnassa on syytä käyttää myös normaalia maalaisjärkeä. Sen avulla useimmiten pystyy ratkaisemaan, mikä teksti on tarkoitettu ns. kirjaimellisesti otettavaksi ja mikä on vertauskuvallista puhetta.”
Eero Junkkaalan kirjasta Onko mitään järkeä uskoa Jumalaan, sivu 104
”… ykkössääntö myös tämän päivän raamatunlukijalle. Älä lue pelkkää Raamattua. Ota vastaan hengellistä opetusta muualtakin: seurakunnasta, hyvistä kirjoista, lehdistä, hengellisiltä opettajilta ja ylipäätään muilta kristityiltä.
Silloin luet Raamattua kuten sen alkuperäiset lukijat, yhdessä muiden asiaa ymmärtävien kanssa. Valistuneesti siis. Tietoisena siitä, ettei Raamattua voi tulkita miten sattuu.”
Kari Kuula sarjassaan Matkalle kristinuskoon, osa 14/50, Sana-lehti 29/2020.
”Kaikki Raamatussa ei kuitenkaan ole samanarvoista tai yhtä merkittävää. On otettava huomioon tekstien kirjallinen luonne ja tilanne, johon ne on kirjoitettu. Ensilukemalta mieleen tuleva ajatus ei aina ole riittävä saati oikea selitys kussakin Raamatun kohdassa – siksi kirkko ja kristityt tarvitsevat pätevää raamatuntutkimusta ja luotettavaa selitystä.”
Raamattu ja kirkko, Piispainkirje 2021
”Vaikka tulkitsijan omat valmiudet ja tarpeet vaikuttavat ymmärtämiseen, tekstin viestin kuunteleminen rajaa mahdollisuuksia mielivaltaiseen tekstien tulkintaan. Raamattu on yhteisön kirja: se on syntynyt juutalaisessa ja kristillisessä yhteisössä ja sitä käytetään niiden uskonnonharjoituksessa. Raamattua voi tulkita monella tapaa, mutta ei miten tahansa.
Raamattu ja kirkko, Piispainkirje 2021
”Koska ihmisen elämänkysymykset ja muuttuva maailma haastavat meitä, raamatuntulkinta ei tule koskaan valmiiksi.”
Raamattu ja kirkko, Piispainkirje 2021