perjantai 21. kesäkuuta 2024

Liverpool on My Mind

 Vierailimme vaimoni, poikani ja pojanpoikani kanssa Liverpoolissa Englannissa 16.-19.6.2024. Matkan tarkoituksena oli nähdä kerran elämässä omin silmin ympäristö, jossa The Beatles -yhtye sai alkunsa; nähdä talot, joissa beatlet asuivat nuorina poikina ja seisoa kuuluisalla Penny Lane -kadulla, josta Paul McCartney teki maailmankuulun laulunsa.  

     Liverpoolissa oli aika kylmät ilmat. Taksikuskin mukaan siellä on aina kylmä. Koleutta lisäsi se, että Pullman-hotellimme oli ison ja tuulisen Mersey-joen varrella. Hotellin ikkunasta näki hyvin, miten vuorovesi aaltoili joessa eri vuorokauden aikoina. 

Tärkeitä kohtaamisia ja virstanpylväitä

John Lennonin Quarrymen-yhtye oli esiintymässä Liverpoolissa kirkon pihalla vuonna 1957. Paul tuli katsomaan keikkaa. Mitä pidit keikasta, kysyi John. Ei se huono ollut, vastasi Paul. Osaisitko itse paremmin, haastoi John. Paul näytti ensin, miten kitara viritetään ja vetäisi sitten Twenty Flight Rockin. Koesoitto hyväksyttiin ja Paul liittyi Quarrymeniin.

     Vuonna 1958 14-vuotias George Harrison matkusti kouluun kaksikerroksisen bussin yläkerrassa Johnin, Paulin ja kitaran kanssa. George vetäisi koesoitokseen vauhdikkaan Guitar Boogien ja pääsi jatkoon. 

      Pojat soittivat aluksi Cavern Clubissa, jossa mekin kävimme. He tekivät myös 1960-61 pari keikkamatkaa Hampurin yökerhoihin. Rumpalina oli vielä silloin Pete Best. Yhteissoitolle ja hienoille lauluharmonioille syntyi vahva pohja Hampurissa, jossa he soittivat iltaisin neljän ja puolen tunnin keikkoja. Quarrymenistä tuli ensin The Silver Beatles ja sitten The Beatles. Ringo Starr liittyi yhtyeeseen myöhemmin, kun levy-yhtiö halusi vaihtaa rumpalin.

     Brian Epstein hoiti äitinsä levykauppaa Liverpoolissa. Nuoret tulivat kyselemään Beatles-nimisen yhtyeen levyjä. Epstein ei tiennyt, mistä oli kysymys ja meni Cavern Clubiin katsomaan yhtyettä. Hän innostui pojista ja pyysi päästä heidän managerikseen. Epstein oli klassisen musiikin ystävä ja häneen vaikutti ehkä enemmän poikien tyyli kuin musiikki. Uusi manageri puki nahkatakkiset beatlet pukuihin ja luotsasi heidät maineeseen.

     Yhdysvalloissa omaa tv-showta isännöivä Ed Sullivan odotti vuoden 1963 lopulla Lontoon Heathrown lentokentällä koneen lähtöä kotimaahansa. Kone oli myöhässä ja Sullivan kysyi lentoemännältä syytä siihen. Lentoemäntä kertoi, että kenttä on vähän kaaoksessa, kun The Beatles -yhtye palaa keikkamatkaltaan Ruotsista. Sullivan päätti ottaa selvää, mistä oli kysymys. Kiinnostus johti siihen, että helmikuussa 1964 The Beatles esiintyi Amerikan televisiossa Sullivanin showssa 73 miljoonalle katsojalle. I Wanna Hold Your Hand oli jo sitä ennen noussut listaykköseksi.

     Beatlesin piti vuonna 1965 tulla Hyvinkäälle, mutta aikataulusyistä keikka ei toteutunut. Yhtye ei siis koskaan esiintynyt Suomessa, niin kuin vaikkapa The Rolling Stones, joka vieraili Yyterissä 1965.

 

Omia lauluja syntyy

Liverpoolissa oli 1950-60 -luvulla iso satama. Merimiehet toivat levyjä Amerikasta, ja niin rock rantautui Englantiin. Vähitellen siitä muotoutui brittipop. Paul ja John alkoivat kuitenkin alusta lähtien tehdä myös omia biisejä. He menivät koulun jälkeen Paulin kotiin ja kirittivät toisiaan laulunteossa. Musiikin lisäksi Paulia ja Johnia yhdisti äidin menetys. Paulin Mary-äiti kuoli rintasyöpään. John koki, että hänet äiti hylkäsi kaksi kertaa: ensin jätti Mimi-tädin hoidettavaksi ja sitten kuoli liikenneonnettomuudessa. Mimi-täti oli muuten sitä mieltä, että Johnin pitäisi keskittyä ennen kaikkea kouluun; tämä ei tulisi koskaan elättämään itseään kitaransoitolla. John ja Paul eivät tienneet juuri mitään musiikin teoriasta. Kun he kuulivat, että joku kaveri osaa ottaa kitarasta h-mollisoinnun, he matkustivat bussilla katsomaan, miten se tehdään.

     Paulin Mary-äiti esiintyy laulussa Let It Be. Kun Paul tappeli veljensä Jamesin kanssa, äiti tuli väliin ja sanoi: let it be!

 

When I find myself in times of trouble, Mother Mary comes to me.
Speaking words of wisdom, let it be
.”

 

     Penny Lane -laulusta oppaamme totesi, että kaikki siinä mainitut paikat eivät todellisuudessa ole Penny Lanella, vaan sen jatkeena olevalla kadulla.

     Seisoimme matkallamme Paulin kotitalon pihalla ja tuijotimme ikkunaa, jonka takana on syntynyt monta klassikkoa.

 

Oma Beatles-herätykseni

The Beatles oli vuosina 1962-63 levyttänyt mm. Love Me Don ja Twist and Shoutin, mutta minulla fanitus alkoi talvella 1964, kun Saarijärven Kalmarissakin alkoi kuulua All My Loving. Markku Veijalainen soitti sen ensimmäisen kerran radio-ohjelmassaan helmikuussa 1964. Veijalainen teki aika pahan virhearvion sanoessaan, että nämä ”Liverpoolin lampaat” ovat ohimenevä ilmiö. Yhtä pahan virhearvion teki levy-yhtiö Decca, johon Beatlesia ei hyväksytty, koska kitaramusiikki oli kuulemma menossa pois muodista.

     Kun ajattelen Beatles-fanitukseni alkuaikoja, niin silmiini nousevat maalaistalon tupa, jonka seinällä on valoa hehkuva putkiradio. Kuvassa näkyvät myös vintti, aitta ja riihi. En olisi voinut kuvitellakaan, että joskus kävisin kaupungissa, josta yhtye on kotoisin. Enkä ole vielä 71-vuotiaana edes avobeatles, vaan tukkaa on päässä edelleen.


Bändin hajoaminen

The Beatles toimi noin kymmenen vuotta. Musiikki muuttui vuosien mittaan yhä kunnianhimoisemmaksi ja yhtye kokeili monia uusia teknisiä kikkoja. Lopulta biisit olivat sellaisia, ettei niitä voinut livenä lavalla toteuttaa. Meteli keikoilla oli myös niin valtava, että beatlet eivät kuulleet omaa soittoaan ja lauluaan. Niinpä he päättivät lopettaa keikkailun elokuussa 1966 ja siirtyivät studioon. Sielläkin alkoi vähitellen esiintyä kireyttä poikien kesken ja lopulta bändi hajosi 1970. Paul ja John, jotka yhdessä loivat valtavan määrän loistavaa musiikkia, riitautuivat pahasti. Kerrotaan, että kun John jo asui New Yorkissa, Paul kävi soittamassa hänen ovikelloaan, mutta kukaan ei tullut avaamaan. 

     John eli vielä silloin, mutta hänet ammuttiin New Yorkissa 8. joulukuuta 1980. George kuoli keuhkosyöpään vuonna 2001. Ringo, joka nuorena oli paljon sairaalassa, elää ja voi hyvin ja esiintyykin jonkin verran. Paul on kiertänyt keikoilla ympäri maailmaa näihin päiviin asti. Olen kuullut Paulia kahdesti livenä Helsingissä: Olympiastadionilla ja Hartwall-areenalla. 

     The Beatles-yhtyeen levyjä on myyty arviolta miljardi kappaletta. Mikähän mahtaa olla se rahamäärä, jonka Beatles-fanit ympäri maailmaa ovat tuoneet Liverpooliin? Edelleen on myös paljon bändejä, jotka mahdollisimman tarkkaan matkivat Beatlesia. Suomessa perinnettä jatkaa kunniakkaasti hyvin aidolla soundilla Jiri Nikkinen yhtyeineen.