maanantai 16. heinäkuuta 2018

Kaunokirjallisuuden puolustus


Neurologi Markku T. Hyyppä kirjoitti kesäkuussa 2018 Parnasso-lehdessä, että monet tieteelliset kriteerit täyttävät tutkimukset todistavat lukemisen olevan hyväksi terveydelle. Lukeminen parantaa mm. muistia, hoksaamiskykyä, ymmärrystä, päättelykykyä ja oppimista, jopa pidentää elämää.
     Koskeeko tämä myös kaunokirjallisuutta? Jotkut pitävät romaanien lukemista ajanhukkana. Toiset taas julistavat, etteivät halua lukea keksittyjä tarinoita, vaan pitäytyä tosiasioissa.

Mitä on kaunokirjallisuus?

Kaunokirjallisuudella tarkoitetaan kertovaa, fiktionaalista (sepittävää) tekstiä. Teksti ei koostu tosiasiaväitteistä, vaan puhuu asioista, joita ei välttämättä ole koskaan ollut olemassa tai tapahtunut. Kaunokirjallisuus on kuitenkin todellisuutta jäljittelevää eli tapahtumat voisivat olla tapahtuneet reaalitodellisuudessa. Lukija ymmärtää, että kerrottu olisi voinut tapahtua oikeasti, vaikka tietääkin lukevansa sepitettä.
     Nimitys kaunokirjallisuus tulee varsinaisesti siitä, että tekstillä on erityinen esteettinen tehtävä: se tuottaa esteettistä mielihyvää eli kauneutta, taiteellisuutta, aistikkuutta ja nautinnollisuutta. Tämä on modernin taidekäsityksen mukaan kaiken taiteen tehtävä.

Asiantuntijoiden näkemyksiä kaunokirjallisuudesta

Markku T. Hyypän mukaan kaunokirjallisuuden lukeminen vaikuttaa aivoihin enemmän kuin kuvien katselu tai puhuminen. Se “lisää aivoverkoston yhteyksiä niillä alueilla, jotka toimivat muistin ja mielikuvien alustoina”. Lukeminen aktivoi Hyypän mukaan lukijaa todellisten ja kuviteltujen tapahtumien avulla ymmärtämään paremmin ihmisten mielentiloja, ja näin vahvistaa lukijan sosiaalisen läsnäolon tunnetta ja samastumista kanssaihmisiin.
     Kirjailija Väinö Linna totesi aikoinaan eräässä tv-ohjelmassa, että tieto voi muuttaa meidän persoonallisuuttamme vain silloin kun voimakkaat tunneprosessit ovat lukemisessa mukana eikä pelkkä äly. Kaunokirjallisuus avaa hänen mukaansa lukijalle maailman jonkun toisen näkemänä ja rikastuttaa lukijan omaa maailmaa ja näkemystä, muuttaen näin persoonallisuutta.
     Maailman terävintä huippua edustava oikeusfilosofi, professori Aulis Aarnio kertoo pohtivansa kaunokirjallisuuden lukemisen ja kirjoittamisen kautta ihmisen motiiveja. Juridiikka tieteenä käsittelee kyllä ihmisen pimeitä puolia, mutta ei Aarnion mukaan lopulta pääse pureutumaan ihmisen motiiveihin ja henkilökohtaiseen sisäiseen näkymään.
     Kirjailija Tiina Raevaara taas pitää erilaisten tekstilajien lukemista tärkeänä tänä aikana, jolloin valeuutiset leviävät eikä netissä olevaa tietoa ole helppoa varmentaa. Lukutaito kehittyy monia tekstilajeja lukemalla. Lukija oppii “arvioimaan tekstin luotettavuutta, erottamaan mielipiteellisen kirjoituksen neutraalista uutistekstistä, nauttimaan erilaisista kerrontaratkaisuista ja mietitystä kielestä”. Raevaaran mukaan fiktion herättämät ajatukset, näkökulmanvaihdokset ja tulkinnat auttavat ymmärtämään totuuttakin paremmin.
     Edesmennyt pappi ja suosittu sielunhoitaja Erik Ewalds perehtyi mahdollisimman laajasti maailmankirjallisuuteen. Hengellisen ja psykologisen kirjallisuuden lisäksi hän halusi tutustua kaunokirjallisuuden kautta kulttuuriin ja oppia ihmistuntemusta. Näitä tietoja ja taitoja Ewalds saattoi sitten hyödyntää hoitotilanteissa.

Omia kokemuksia ja esimerkkejä

Itselleni hyvin tärkeää kaunokirjallisuudessa on sen antama esteettinen elämys. Nautin rikkaasta sanojen käytöstä, hyvin rakennetuista lauseista ja eri kerrontatyyleistä. Kaunokirjallisuus on opettanut paljon myös ihmisten tavoista reagoida asioihin, ja onpa se joskus tuonut ratkaisujakin omiin ongelmatilanteisiin. Syvästi rentouttava vaikutus on ollut illalla luetuilla Antti Tuurin teksteillä. Kun olen yöllä herännyt, ajatukset ovat edelleen jatkuneet päässäni Tuurin tyylillä.
     Uskonnollisista romaaneista täytyy aina mainita Mika Waltarin Valtakunnan salaisuus. Roomalainen Markus Mezentius Manilianus osuu Jerusalemiin juuri pääsiäistapahtumien aikaan ja saa ulkopuolisena “puhtaalta pöydältä” kokea merkittävät tapahtumat ja tutustua opetuslapsiin. Hän selittää asioita kirjeissä petolliselle rakastetulleen Tullialle. Romaani tuo minusta toden tuntua aikaan, jolloin opetuslapset yrittivät selvittää, mikä Jeesuksen merkitys oikeasti oli.
     Luin äskettäin Pauliina Rauhalan romaanin Taivaslaulu. Hän kertoo elävästi, millaista on perheenäidin elämä lestadiolaisessa yhteisössä, jossa ei hyväksytä ehkäisyä. Naisen keho ei ole hänen omassa vallassaan. “Kun vatsa kasvaa ja kutistuu vuodesta toiseen ilman taukoja, nainen voi ainoastaan valita, hyljätäkö lapsensa vai itsensä”. Uskonyhteisö vahtii jopa naisen ajatuksiakin. Raamatullisena pidetyn uskon ja sikiämisen yhdistäminen lestadiolaispappien puheissa on käsittämätöntä, mutta todellisuutta yhteisön jäsenille.
     Luin äskettäin myös sisällissodan muisteluun liittyen Toivolan Juhan ankeasta torpparielämästä kertovan F. E. Sillanpään Hurskaan kurjuuden ja Heidi Köngäksen huutolaislapsesta torpparin vaimoksi ajautuneen Sandran koskettavan tarinan. Aiemmin olen lukenut aihepiiriin liittyvät Antti Tuurin kirjat Kylmien kyytimies ja Suuri asejuna Pietarista.
     Olen jo 1980-luvulla lukenut sisällisotaan liittyvän klassikon, Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla. Siinäkin kuvataan elävästi torpparien vaikeita ja ahtaita elämän olosuhteita ja niistä noussutta katkeruutta. Taksvärkkiä tehtiin usein aamuyöstä iltamyöhään isännän käskyläisenä, ja omat työt välillä yöllä.
     Sisällissodan syitä etsittäessä Täällä Pohjantähden alla on historiallisesti katsoen kuitenkin johtanut harhaan. Sisällissota ei ollut torpparien sota. Tätä todistelevat Lasse Lehtinen ja Risto Volanen kirjassaan 1918 – kuinka vallankumous levisi Suomeen, ja toimittaja Anna Virtanen Ylen dokumentissa Suomalaiset myytit: kansalaissota. Kapina nousi teollisuusväestöstä, kun radikaali siipi pääsi niskan päälle Sosiaalidemokraattisessa puolueessa. Kaikki torpparit eivät edes suostuneet tarttumaan aseeseen, niin kuin Koskelan Akseli teki. Torppareita kaatuikin punaisten puolella vain 40, noin 1 % kaikista torppareista. Pohjantähti-romaanin ansioksi luetaan kuitenkin se, että kirja palautti sodan hävinneiden punaisten kunnian.