maanantai 28. heinäkuuta 2014

Sielunhoito ja terapia

Käytännöllisen teologian opiskeluuni kuuluu myös sielunhoidon osuus, joka onkin ollut ehkä mielenkiintoisin oppiaine tähän mennessä. Kurssin varsinaisena oppikirjana on Sielunhoidon käsikirja (Kirjapaja 1997). Neljä aiheeseen liittyvää kirjaa odottavat vielä lukemistaan, esim. Johdatus pastoraalipsykologiaan ja Johdatus uskontopsykologiaan, mutta tekee mieli jo nyt kirjoittaa tästä aiheesta.

Koska kyseessä on luterilaisten työntekijöiden kirjoittama oppikirja, täytyy tietysti aluksi löytää Lutherin näkemys sielunhoidosta. Lutherin mukaan evankeliumi ei anna vain yhdellä tavalla neuvoa ja apua syntiä vastaan, vaan Jumala on rikas armossaan. Evankeliumiin kuuluu myös “veljien keskinäinen keskustelu ja lohduttaminen”, jonka Tuomo Mannermaa oppikirjassa tulkitsee sielunhoidoksi. Minä tulkitsen lisäksi, että sama kuuluu myös sisarille.

Sielunhoito on ihmisen auttamista niin, että Jumalan armo tulisi hänen kohdallaan todeksi, elämässä riittäisi toivoa ja rakkaus mahdollistuisi. Kyseessä on hyvin arka ja herkkä alue, joten pelkkä auttajan hyvä tarkoitus ei riitä, vaan hänellä tulee olla riittävät tiedot ja taidot. Muuten auttamisesta voi syntyä enemmän vahinkoa kuin hyötyä.

Parhaimmillaan sielunhoitoa voidaan kuvata container-funktiolla. Sielunhoitaja tulee tunteen tasolla autettavansa lähelle niin, että ottaa tämän vaikeita mielensisältöjä oman mielensä sisälle, käsittelee, nimeää ja jäsentää niitä uudelleen eri näkökulmasta ja palauttaa ne autettavalle käsiteltyinä ja inhimillisempinä. Terapeutti Matti Hyrck laajentaa esittelemänsä  container-funktion myös Kristuksen tekemään työhön. Kristus otti ristiinnaulitsemisessa omaan ruumiiseensa ja sieluunsa ihmisten synnin ja pahuuden ja antoi takaisin lunastuksen ja sovituksen.

Sielunhoidon historiaa esittelee oppikirjassa Paavo Kettunen. Sielunhoito-sanaa ei löydy Raamatusta, vaikkakin sieltä löytyy kertomuksia, joissa tulee esille sielunhoidon toimintatapoja ja asenteita. Raamatullista sielunhoitoa on siis vaikea määritellä. Sielunhoito on historian saatossa ymmärretty eri tavoin ja kulloinkin vallalla ollut teologia on vaikuttanut siihen. Sielunhoito tarkoitti keskiajalla lähinnä ripittäytymistä. Vähitellen sielunhoidoksi alettiin ymmärtää se, että yksittäiselle ihmiselle julistettiin Jumalan sanaa hänen yksilöllinen tilanteensa huomioon ottaen. Lopulta todettiin, etteivät kaikki ihmisten ongelmat olleet selkeästi uskonnollisia. Julistustyyppinen sielunhoito, joka asetti vielä korkeita ihanteita, ei auttanut kaikissa tapauksissa. Niinpä päädyttiin siihen, että alettiin oikeasti kuunnella autettavan avuntarvetta ja hänen kanssaan vuorovaikutuksessa etsittiin oikeaa auttamistapaa.

Kun empiirinen tutkimus psykologiassa edistyi, sen tuloksia alettiin vähitellen soveltaa myös sielunhoitoon. Ihmisen psykodynamiikka vaikuttaa niin paljon myös hänen hengelliseen elämäänsä, ettei sitä voida jättää huomiotta. Sielunhoidossa täytyy kuitenkin huolehtia, ettei psykologinen puoli vesitä synti- ja syyllisyyskysymystä ja olla tarkkana hoidon taustalla olevan ihmiskäsityksen suhteen. Nykyään varsinkin luterilaisen kirkon sielunhoitajat ovat yleensä hyvin koulutettuja terapeutteja.

Psyyken vääristymät näkyvät ihmisen hengellisyydessä. Ihminen voi esimerkiksi kokea sairasta syyllisyyttä, johon ei auta armollinen julistus tai jatkuva ripittäytyminen. Silloin täytyy psykoterapeuttisen työn avulla löytää syy väärään syyllisyyden kokemiseen. Syytä voidaan selvittää esimerkiksi psykoanalyyttisesti vapaan assosioinnin keinoin. Siinä hoidettava kertoo terapeutille suodattamatta kaiken mieleensä nousevan. Näin alitajuntaan torjuttu väärän syyllisyyden aiheuttaja voi paljastua. Voi myös käydä niin, että Pyhä Henki paljastaa syyn. Tällaisista tapauksistakin olen kuullut ja lukenut.

Hengellisissäkin piireissä ilmenee vaarallista psyyken vääristymää, jota kutsutaan narsismiksi. Narsisti ei kestä aikuisen elämän todellisuutta, vaan haluaa pitää kiinni nuoruuden unelmistaan. Hän on itserakas ja häneltä puuttuu kyky rakastaa lähimmäistään. Hän on vastuuton, epäluotettava, kylmä ja toisia manipuloiva. Kun tällainen narsisti toimii hengellisenä johtajana tai pastorina ja onnistuu luokittelemaan itsensä “Jumalan voidelluksi, johon ei saa koskea”, moni joutuu huijatuksi ja hyväksikäytetyksi.

Lauri Kruus toteaa oppikirjassa, että uskonto itsessään ei tue narsistista persoonallisuutta, vaan nimenomaan antaa rohkeutta kohdata elämän tosiasiat niin, ettei ihminen joudu sietämättömään ahdistukseen. Narsismia on hyvin vaikea parantaa. Lauri Kruus: “Tarvitaan persoonallista uudelleen rakentumista. Hengellisesti ilmaistuna oma itse olemassaolon keskuksena vaihtuu Jumalaan.” On todella tärkeää pyrkiä tunnistamaan narsistinen henkilö hengellisessä yhteisössä ja pyrkiä estämään tuhot.


Loppukaneetiksi vielä Tuomo Mannermaan määritelmä: “Kirkon sielunhoidon perimmäinen tehtävä on yksinkertainen: tehdä syntinen iloiseksi. Synti on mahtava, mutta Kristus on vielä mahtavampi.”