sunnuntai 16. helmikuuta 2014

Kjell Westö: Kangastus 38

Kjell Westön uusin romaani kuvaa elämää Helsingissä vuonna 1938. Ajanvietettä ja huvituksia on tarjolla, mutta päähenkilöiden elämää varjostavat nykyisten huolien lisäksi Suomen sisällissodan arvet ja Euroopan uhkaavan tuntuinen tulevaisuus.

Omaa asianajotoimistoa pyörittävä lakimies Claes Thune on kärsinyt haaksirikon ja nöyryytyksen avioliitossaan. Vaimo on lähtenyt hänen parhaan ystävänsä matkaan. Kaiken lisäksi ex-vaimo on julkaissut eroottisia novelleja sisältävän esikoiskirjansa. Thune on sivistynyt, kirjallisuutta ja musiikkia harrastava, rauhaa rakastava herrasmies, mutta se tekee hänestä myös vähän nahjuksen.

Toimiston sihteerinä työskentelevä rouva Wiik hoitaa tehtävänsä moitteettomasti ja ulkonaisesti elämä näyttää olevan kunnossa. Hänen miehensä on kuitenkin jo vuosia aiemmin yhtäkkiä lähtenyt avioliitosta. Rouva Wiik on sisäisesti jakautunut kolmeksi persoonaksi. Vähitellen käy ilmi, että hänen sisäisessä maailmassaan kummittelevat vuoden 1918 vankileirien tapahtumat, omakohtaisesti koetut. Erityisesti yksi persoona, Miljaneiti, kuiskuttelee niistä.

Thune ja hänen kouluajoista yhdessä olleet kaverinsa kokoontuvat säännöllisesti keskiviikkokerhoonsa keskustelemaan ajankohtaisista aiheista. Vaikka kaverukset yrittävät käyttäytyä maltillisesti, näkemyserot nousevat välillä esille voimakkaastikin. Euroopasta kantautuvat uutiset Hitlerin radikaaleista näkemyksistä ja toimista jakavat kavereiden mielipiteitä. Toiset lumoutuvat uusista uljaista ajatuksista, toiset ovat huolestuneita ja kyselevät demokratian perään.

Kerhoon kuuluva juutalainen Jogi Jary on mielenterveysongelmista kärsivä taitelija.  Hän viettää pitkiä ajanjaksoja hoidossa. Jogia alkavat ahdistaa myös Euroopasta kantautuvat uutiset, joiden mukaan juutalaisia on laitettu putsaamaan katuja hammasharjalla. Jogia hoitaa yksi kerhon jäsenistä, psykiatri Lindemark. Häntä huolestuttaa psykiatriassa leviävä uusi näkemys, jonka mukaan huonomman ihmisaineksen kohdalla ei riitä enää sterilointi, vaan tarvitaan eliminointia.

Kun keskiviikkokerho rouva Wiikin työsuhteen alkuvaiheessa kokoontuu Thunen toimistolla, Wiik kuulee yhden jäsenen tutulta kuulostavan äänen. Se palauttaa menneisyyden kauhut konkreettisena hänen mieleensä. Toinen osapuoli ei tunnista rouva Wiikiä. Myöskään lukija ei saa tietää kenestä on kysymys ennen kirjan lopun radikaalia ratkaisua. Westön kirjassa on myös dekkarimaista jännitystä.

Westön Helsingin paikalliskuvausta on aina kehuttu tarkaksi. Hän kertoi tv-haastattelussa mielenkiintoisesti työskentelytavastaan. Westö saattaa lukea työnsä pohjaksi 150 kirjaa. Niistä muodostuu vähitellen “selluloosaa” hänen alitajuntaansa. Siitä muotoutuvat tapahtumat ja henkilöt. Hän voi aloittaa kirjoittamisen vasta sitten, kun ei enää tarvitse lähdekirjoja vierelleen. Jos hän yrittää aloittaa liian aikaisin, kirjoittaminen ei suju, vaan tuntuu jopa ruumiillisena kipuna.


Westö kirjoittaa ruotsiksi. Hän on aina kertonut olevansa suorastaan neuroottinen tarkastaessaan suomennosta. Siksi vähän ihmettelin, että kirjaan on jäänyt ainakin kaksi huonoa suomenkielen ilmaisua. Tässä yksi: “Hän ei huolinut täytekynästä vaan otti sen sijaan kirjoituspöydän kynätelineestä lyijykynän” (s . 63).